Transfer carrousel op gang in Radioland

Vanochtend werd radio minnend Nederland opgeschrikt door het nieuws dat Edwin Evers eind 2018 de ochtend van Radio 538 gaat verlaten. Hoogstpersoonlijk vertelde hij de buitenwereld dat hij na ruim twee decennia ochtendradio wil herbezinnen en nadenken over de toekomst. De impact van zijn vertrek zal enorm zijn. Dit geeft natuurlijk het startsein om te speculeren wat deze impact zal zijn op het radiolandschap. Dus laten wij dat ook gaan doen!

De vervanger van Evers
Twee jaar geleden hadden we voorspeld dat Edwin Evers wel eens aan zijn laatste termijn bezig zou kunnen zijn in de ochtend bij Radio 538. We constateerden dat het luisterpubliek, zeker in vergelijking met de andere tijdvakken, wel erg oud werd. Een complete verrassing is zijn vertrek daarom niet. De grote vraag is alleen; wie komt er in zijn plaats? Wie gaat dat gat in de die oh zo belangrijke ochtend invullen? De gedoodverfde kandidaat is Frank Dane. Al vaker actief als invaller van Edwin Evers en Frank heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de ochtendshow bij Radio 538 zijn ambitie is. Hij zal een jonger publiek trekken en lijkt dan ook de meest logische opvolger. Het publiek is immers al enigszins gewend aan hem op deze positie.

Maar ik wil toch nog een bommetje droppen… Het gaat wel erg goed bij NPO Radio 2. Voor het eerst (luisterperiode jan-feb 2018) is de zender marktleider buiten de decembermaanden om. John de Mol kan nu natuurlijk denken, dan kopen we toch het marktaandeel weg bij NPO Radio 2. Dit zal namelijk niet voor het eerst zijn, want de breuk tussen Mattie & Wietze door ze naar Sky Radio te lokken kan ook op het conto van De Mol. Gerard Ekdom bij 538 in de ochtend? Dat is zo gek nog niet. Echter, als ik mijn geld op iemand moet zetten, is dit toch echt Frank Dane.

De vervanger van Dane
Uitgaande dat Frank Dane de positie gaat innemen van Edwin Evers komt er natuurlijk een plekje vrij in de middag bij Radio 538. Als we de transfer carrousel heel snel een halt willen toeroepen, dan zetten we daar natuurlijk Wietze de Jager daar neer, die vooralsnog vanaf a.s. zaterdag geposteerd is in de voormiddag van het weekend. Met zijn overgang was er al voorgesorteerd op aanstaande verschuivingen bij Radio 538.

Wat gaat Evers doen?
“De jas begint een beetje te knellen. Ik heb behoefte aan een leven dat iets minder in het teken staat van de klok.” Evers gaf onder andere aan meer met muziek te willen doen. Hij heeft ook zijn eigen band, de Edwin Evers Band. Maar radiodier als hij is, zal hij echt wel zijn carrière op radio vervolgen, alleen dan op een andere positie. Qua luisterpubliek is een plek bij Radio 538 wellicht wat minder voor de hand liggend. Een langer verblijf bij de zenders van Talpa ligt wel voor de hand. Zeker als het aan John de Mol ligt. Radio 10, dat het heel goed doet, kan nog wel een extra boost gebruiken om een nog grotere speler binnen het landschap te worden. Of gaat hij de iconische radiozender Radio Veronica er weer bovenop helpen? Niek van der Bruggen lijkt dus een logisch slachtoffer te zijn van de komst van Edwin Evers. Hoewel we uit de berichten kunnen opmaken dat hij geen ochtendshow meer gaat doen, wil ik nog wel een proefballonnetje oplaten. Het is immers geen geheim dat Sky Radio het al jaren moeilijk heeft in de ochtend en open staat voor een gepresenteerd programma. Zou het dan toch??

Radio 538 gaat dit voelen
Het vertrek van Evers heeft niet alleen impact op de werkgelegenheid van jocks binnen de radiomarkt. Het zal ook gevolgen hebben voor het marktaandeel van Radio 538. Oudere luisteraars die echt meegegroeid zijn met Evers gaan deels afhaken. Dit is het risico van de verjonging van de zender. Al moeten we er vanuit gaan, dat dit echt een beslissing van Edwin Evers zelf is geweest. Afhankelijk waar Evers gaat opduiken in 2019, of iets later, moeten we niet raar opkijken als Radio 538 zeker 2% aan marktaandeel gaat inleveren in het ochtendtijdvak en 1 à 2% over de gehele programmering. Hoewel de strijd tussen Radio 538 en NPO Radio 2 al enige tijd fors is, zal het in 2019 alleen nog maar heftiger worden. EN qua timing zo vlak na de Top 2000 van Radio 2. Ik geef het Radio 538 te doen in 2019.