De toespraak van premier Mark Rutte gisteravond op TV was een uitzonderlijke gebeurtenis. In tegenstelling tot de Verenigde Staten, waar de president met enige regelmaat het volk rechtstreeks toespreekt, is dit in Nederland erg ongebruikelijk. Premier Den Uyl deed dit voor het laatst tijdens de oliecrisis in de jaren 70. Wat deed dit met de kijkcijfers? Zat het Nederlands publiek te wachten op de speech van Rutte?

Monsterscore

De toespraak werd uitgezonden op meerdere zenders en wist in totaal maar liefst 7,4 miljoen Nederlanders te bereiken (marktaandeel van 83% binnen de Nederlandse kijkers van 6 jaar e.o.). De meeste mensen zagen de toespraak op NPO1 met bijna 5,4 miljoen kijkers. RTL4 was nummer 2 met bijna 1,6 miljoen kijkers en SBS6 trok tenslotte 446 duizend kijkers.

SBS6 trok oudste kijkers

NPO1 had met deze monsterscore een marktaandeel van 60% te pakken. Het profiel van NPO is over het algemeen ouder dan dat van RTL4 of SBS6, maar dat was gisteravond anders. Van alle kijkers naar NPO1 was gisteravond 57% 50 jaar of ouder. Bij SBS6 was 61% van de kijkers 50 jaar of ouder, een flink verschil. Het grootste verschil is te zien in de leeftijdsklasse 20-49. RTL weet in deze groep procentueel de meeste kijkers te trekken met 41%, waar NPO1 (35%) en SBS6 (32%) beduidend lager scoren.

Bron: SKO, 16 maart – toespraak premier Rutte

Kijkers stijgen naarmate er meer Corona-besmettingen zijn

Zijn deze kijkcijfers uniek? Kijken er inderdaad meer mensen TV sinds de Coronamaatregelen zijn ingevoerd? Op het moment van de toespraak zaten 8,9 miljoen Nederlanders (6 jaar e.o.) voor de buis. Wanneer we dit vergelijken met het gemiddelde van 1 januari t/m zondag 16 maart 2020, dan zien we dat dit inderdaad veel lager ligt, namelijk op gemiddeld 4,6 miljoen kijkers. Wel zien we sinds het begin van de maand maart een stijgende lijn in het lineair kijkgedrag.

Bron: SKO, totaal aantal kijkers 6 jaar e.o., 19.00-19.20u

Het televisiemoment van de premier was gisteravond absoluut uniek. Nog nooit keken er zoveel mensen naar een niet-sport-evenement op TV. Alleen voetbalwedstrijden van het WK of EK werden in het verleden beter bekeken, soms met een publiek van 9 miljoen mensen.

Daling in kijktijd gestopt?

Ondanks dat de kijkcijfers op TV de laatste jaren aan het dalen zijn, zien we op momenten dat er ingrijpende gebeurtenissen plaatsvinden zoals de Corona uitbraak, dat televisie nog steeds een zeer belangrijk medium is voor de gehele samenleving. We zien het aantal kijkers stijgen naarmate er meer besmettingen zijn van het Coronavirus. Gezien het feit dat het virus Nederland nog wel even in de greep zal houden lijkt het erop dat de daling in kijktijd een (voorlopige) halt wordt toegeroepen.

Simone Hoogenbosch – Senior AV Consultant MAGNA