Tourflits!

Vandaag is een rustdag in de Tour de France, een mooi moment om na een week de eerste tussenbalans op te maken.

 

Kijkdichtheden live-uitzendingen vallen nog wat tegen

Of het nou ligt aan het ontbreken van de blikvanger Tom Dumoulin, de matige prestaties van de Nederlanders die wel in Frankrijk zijn, de vele saaie sprintetappes of het mooie weer, feit is dat er een stuk minder goed wordt gekeken naar het grootste wielerevenement dan de afgelopen jaren. In 2016 schakelden er gemiddeld 731.000 mensen in voor het live etappeverslag, dit jaar zijn dat er tot nu toe 616.000. Het kijkgedrag was de laatste jaren behoorlijk stabiel met gemiddeld ruim 700.000 kijkers dus wellicht volgt nog een herstel. Het merendeel van de bergetappes en de finale op de Champs Elysees, die beide altijd goed bekeken worden, moeten tenslotte nog komen.

 

Een opvallende uitschieter was de Tour in 2015 met meer dan een miljoen kijkers. Dat zal waarschijnlijk te maken hebben gehad met het feit dat de start dat jaar in Utrecht plaatsvond en er twee etappes op Nederlands grondgebied werden gereden.

Bron: SKO

Napraten wordt opnieuw door de Avondetappe gewonnen

Gelukkig kunnen we ook weer genieten van de strijd tussen de dagelijkse praatprogramma’s, de Avondetappe op NPO1 en, terug na een jaar afwezigheid, Tour Du Jour op RTL7. Zoals gebruikelijk is de NOS de (voorlopige) winnaar waarbij opvalt dat Wilfred Genee dit jaar vanuit Breda met amper 200.000 klijkers wel erg ver achterblijft bij Dione de Graaff en Herman van der Zandt die, rechtstreeks uit Frankrijk, net het miljoen niet aantikken. De avondetappe heeft duidelijk een heel trouw kijkerspubliek, want de cijfers zijn bijzonder stabiel. Alleen in 2015, het jaar nadat Mart Smeets afscheid nam en het programma Studio Tour heette was er een behoorlijke dip.

 

Bron: SKO

Op basis van deze cijfers blijkt dat de belangstelling voor de Tour nog steeds groot is, al dalen de kijkersaantallen van de live etappeverslagen. Wat we echter ook kunnen concluderen is dat het Tourpubliek behoorlijk vergrijst. Bij de Avondetappe is bijna de helft van de kijkers 65 jaar of ouder, terwijl slechts 8% jonger is dan 35 jaar. Tour du Jour doet het wat dat betreft iets beter maar het aandeel 50-plussers is ook hier met 60% heel hoog.

Bron: SKO

Hans Deenen – Senior AV Consultant MAGNA

 

Back to Top