Epische sportzondag goed voor NPO

Vanochtend werd mij gevraagd of ik ook zo genoten had van het mooie weer afgelopen zondag… Mooi weer? Was het mooi weer dan? Was mijn reactie. Na wat gefronste wenkbrauwen van mijn collega’s mocht ik verantwoorden waarom ik op deze prachtige dag geen straaltje zon heb meegepikt. Nou dat kan ik wel hoor. Het was namelijk (zeker voor Nederland) een sportzondag van epische proporties! Vooral de NPO was in zijn nopjes met deze mooie sportdag. Waarom waren zij zo blij?

Marktaandeel NPO 56%
Het feest begon al rond de klok van twaalf met de Koninginnenrit in de Tour de France. Om 2 uur kon je overschakelen naar onze held Max Verstappen in de Formule 1. Rond 3 uur begon er ook nog ergens de finale van het tennistoernooi Wimbledon. Het EK Atletiek, waar de Nederlanders aan het vlammen waren, was ook volop bezig. En als we het dan toch over vlammen hebben, was als klap op de vuurpijl de finale van het Europees Kampioenschap voetbal te zien. Kortom; een goede reden om voor één dag een kluizenaar te zijn. Het was echter niet alleen voor mij een mooie sportzondag, ook de NPO zal erg in haar nopjes zijn met deze dag. Het marktaandeel van de NPO ten tijde van de 2e helft van de dag was maar liefst 56%! Ter illustratie; op een reguliere zondag in 2016 ligt het marktaandeel ruim 20% punt lager. Over de gehele zondag heeft 60% van alle Nederlanders minimaal 1 minuut naar de NPO gekeken.

Magie van Tom Dumoulin
Er zijn maar weinig mensen die de hele dag naar een Touretappe kijken. Zelfs niet als het gaat om de Koninginnenrit. Naarmate de apotheose nadert, schakelen mensen pas echt in. Echter, als het duidelijk wordt dat een Nederlander weleens kan gaan stunten, dan kickt het chauvinisme weer in. En het chauvinisme was al tot een kookpunt gekomen door de prestaties van onze Max in zijn Formule 1 bolide, maar daarover later meer. Nu is Tom Dumoulin aan de beurt. Groot deel van de dag mee in de kopgroep en ongeveer een uur voor de finish demarreerde de Giant Alpecin renner en gaf hij zijn medevluchters het nakijken. Wat volgde was een uiterst spannend slotakkoord en dit zag je terug in de kijkcijfers.

p1

                                                             Bron: SKO 6 jaar e.o. Aantal kijkers per kwartier

Bovenstaande grafiek lijkt op een zware bergetappe, maar niets is minder waar. Het was het kijkersverloop van de wielerwedstrijd op NPO1. Duidelijk wordt dat er veel mensen zijn overgeschakeld van Formule 1 naar de etappe. Rond half 5 ging Dumoulin er vandoor, maar de kijkers kwamen. Op het hoogtepunt (lees; de finish) keken 1,8 miljoen Nederlanders naar de dolgelukkige winnaar. Na de finish kelderde het kijkersaantal drastisch. Dit had niet te maken met het feit dat de nabeschouwing saai was, maar op NPO 2 werd ook historie geschreven.

MAXimaal marktaandeel Ziggo Sport
Maar eerst nog even stil staan bij de prestatie van Max Verstappen. Onze Max is namelijk derde geworden afgelopen zondag! Ehm, ik bedoel tweede. Nico Rosberg kreeg instructies via de boardradio en dat mag natuurlijk niet! Tien seconden straf en Max schuift een plekje op. Dit ‘breaking news’ kreeg ik te horen rond half 8 tijdens Studio Sport. Samen met nog 1,4 miljoen anderen die op dat moment keken.

Hoe Ziggo Sport het er vanaf bracht gisteren? Goed! Met een marktaandeel van 33% tussen 14.00-16.00 uur mag de zender weer uiterst tevreden zijn. Het ligt namelijk hoger dan dat van NPO (25%) op datzelfde moment. Niet alleen Max aan de champagne. Ook de directie van Ziggo Sport knalde er eentje open.

Dafne en consorten scoren niet alleen op de baan
De NPO kon het niet beter timen. Vlak nadat Dumoulin was gefinisht mochten onze Nederlandse dames op de 4×100 meter aantreden op het EK Atletiek in Amsterdam. Dat Dafne Schippers snel is, dat weten we. Dat de andere dames ook heel behoorlijk kunnen sprinten, weten we sinds gisteren ook. In een nieuw Nederlands record sleepten zij een gouden plak binnen voor Nederland. Op het moment van de race keken op NPO2 circa een half miljoen Nederlanders naar de verrichtingen van onze toppers. Alsof het nog niet genoeg was mocht Sifan Hassan de Nederlandse eer hooghouden op de 1500 meter voor vrouwen. Na lang blessureleed kon zij eindelijk weer aantreden tijdens een belangrijke wedstrijd en dat deed ze niet onverdienstelijk met haar tweede plek. Daarna was het de beurt aan Churandy ‘ik ben blij’ Martina en de boys op de 4x 100 meter voor mannen. Dit werd echter niet het succes waar wij Nederlanders op hoopten. Toch mag de NPO blij zijn met het magische half uurtje Atletiek tussen 17.30 – 18.00 uur. Ruim 600.000 Nederlanders hebben afgestemd op NPO 2.

EK Finale mager slotstuk
Door al dat sportgeweld heb ik mijzelf een beetje verwaarloosd. Gewoon helemaal vergeten om wat te eten. Ter voorkoming van een hongerklop heb ik snel een bak bami met babi pangang besteld. Voor de geïnteresseerden onder ons; nummer 52 bij mijn plaatselijke Chinees. Nadat ik de bak bami weer veel te snel naar binnen had gewerkt, werd het tijd voor het slotstuk; de EK finale tussen Frankrijk en Portugal.

Hoewel mijn verwachtingen voor de finale niet al te hoog waren, betekent dit natuurlijk niet dat ik ook maar iets van de wedstrijd zou willen missen. Helaas kwamen mijn verwachtingen overeen met de werkelijkheid. Geheel in de stijl van het hele EK was ook de finale een teleurstelling. Arme Ronaldo die in tranen (met een mot op zijn rechter wenkbrauw) geblesseerd moest afhaken en het gebrek aan echt spectaculaire kansen zorgden voor een jammerlijk slotakkoord. Dat Portugal het thuisland dan ook nog verslaat met een droog afstandschot mocht dan ook geen verrassing zijn. Hoewel de finale in absolute zin de meeste kijkers heeft getrokken ten tijde van het EK, staat dit in schril contrast met finales uit vorige EK’s en WK’s. Laten we hopen dat Nederland er in 2018 gewoon weer bij is. NPO hoopt met ons mee.

p2

                                                          Bron: SKO 6 jaar e.o. Aantal kijkers per finale

 

Arthur Terpstra – Senior AV Consultant Magna Global

 

 

Back to Top